Een nieuw samengesteld gezin

Gelukkig is er leven na de echtscheiding. De helft van de mannen en een derde van de vrouwen die tussen 2000 en 2004 scheidden, ging binnen vier jaar opnieuw samenwonen. Het is natuurlijk fijn als mensen opnieuw de liefde vinden, en een nieuwe stap durven zetten.

Toch gaat ook het leven in een nieuw, samengesteld gezin, vaak met veel emoties gepaard. Het kan een hele zoektocht zijn om alles op elkaar af te stemmen, en het duurt minimaal 2 jaar voordat iedereen zijn plekje in het gezin gevonden heeft. Je kunt het vergelijken met een fusie tussen twee bedrijven. Niets is meer vanzelfsprekend, er moet overal over onderhandeld worden en iedereen moet nog aan elkaar wennen. Zeker voor de kinderen, die niet verliefd zijn, kan het gaan samenwonen een hele lastige periode zijn. Voor hen is het immers alsof er een vreemde in huis komt. En zelfs al vinden ze je nieuwe partner best leuk, het is nog heel iets anders om er mee onder één dak te wonen.

Daarom alvast een paar tips:

  • Neem de tijd voordat je je nieuwe partner bij de kinderen introduceert. Doe dat pas als je vrij zeker weet dat jullie samen verder willen. En het is wel zo netjes om eerst de andere ouder van je kinderen op de hoogte te brengen. Natuurlijk kan het zo zijn dat die daar niet blij mee is. Daarom is het goed om het eerst kort te vertellen, en daarna een afspraak te maken om rustig te bespreken wat eventueel de gevolgen zijn voor de kinderen. Bedenk dat het voor je ex-partner nog veel moeilijker te verteren is, als ze deze boodschap via de kinderen of anderen te horen krijgt.
  • Bespreek voordat je gaat samenwonen met de kinderen wat die daarvan vinden, zeker als ze al wat ouder zijn. Luister goed naar hen. Herhaal wat ze zeggen en benoem de emoties die je waarneemt. Zo voelen ze zich gehoord en gezien. Neem hen serieus. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat de kinderen bepalen of jullie wel of niet gaan samenwonen. Maar als ze echt zwaar opzien tegen het samenwonen met jouw nieuwe partner, is de kans dat het een feestje wordt niet zo groot. Kinderen zien hun ouders graag gelukkig, dus leg uit waarom het voor jou belangrijk is. Probeer om er in een open gesprek achter te komen wat hen eventueel dwarszit en bespreek met hen wat je hier aan zou kunnen doen. Willen ze echt niet, overweeg dan om nog een tijdje te latten.
  • Gaan jullie eenmaal samenwonen, bereid je dan goed voor. Lees eens een boek over samengestelde gezinnen en zoek een stiefplancoach. Samen met je coach kun je een stief(ouderschaps)plan maken, wat voorkomt dat je in alle valkuilen van het samengestelde gezin gaat vallen. Mocht het desondanks tegenvallen, zoek dan bijtijds hulp. 60% van de nieuwe gezinnen valt weer uit elkaar. Daar wil je toch zeker niet bijhoren.

Meer adviezen, leestips en blogs over samengestelde gezinnen vind je op mijn website: www.gezinspraktijkgestel.nl

Veel succes.

Nanda Poulisse
Gezinspraktijk Gestel (voor samengestelde gezinnen)
Cederstraat 12
5271 JJ Sint-Michielsgestel
073-5518120

info@gezinspraktijkgestel.nl

Deel dit artikel: