Menu

Je kind helpen bij de scheiding

Leer kijken door de ogen van je kind

Je hebt een hele moeilijke beslissing genomen, je wilt gaan scheiden. Dan breekt er voor jou en je toekomstige ex-partner een heftige tijd aan. Je wilt graag alles zo goed mogelijk doen, maar je komt ook in een emotionele periode terecht, waarin je zakelijk moet zijn en je huisvesting, alimentatie en ouderschap moet regelen. Je zult je kinderen samen met je toekomstige ex moeten vertellen dat jullie niet meer samen zullen blijven. Dat ze soms bij mama en soms bij papa zullen wonen. Dat jullie niet meer samen op vakantie gaan….

Voor kinderen breekt er ook een moeilijke tijd aan. Zij houden immers van jou en je partner. En ook al leg je het ze nog zo goed uit, je kind voelt zich in een spagaat staan. Voor ouders die uit elkaar gaan is het boek “Leer kijken door de ogen van een kind’ van Mascha Pinedo en Petra Vollinga een onmisbaar boek. Hierin staan teksten en brieven van kinderen van uiteenlopende leeftijden over wat zij hebben ervaren tijdens het scheiden van hun ouders. Soms heel realistisch en hard, maar soms ook hartverwarmend eerlijk.

Joppe (13)

"Mijn ouders vertelden mij alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen scheiden. Mijn moeder zei dat mijn vader al maanden een geheime relatie had met een andere vrouw. Mijn vader zei dat ze al lang niet meer van elkaar hielden. Ik wist niet wat ik moest geloven. Ik had het gevoel dat ik moest kiezen, maar hoe moet je nu kiezen tussen je ouders?"

Het opent je ogen en leert je kijken met en door de ogen van een kind; wat zij ervaren bij een scheiding. Niet dat je de scheiding niet meer doorzet. Want die beslissing is onomkeerbaar als jij en jouw partner niet meer samen kunnen leven of van elkaar houden. Het leert jou wel rekening te houden met de emoties van je kind.

In mijn praktijk merk ik wat de invloeden zijn van een scheiding bij kinderen. Veel kinderen raken uit balans, zitten niet meer lekker in hun vel of krijgen met nog ernstigere problemen te maken. Ik help ze te leren omgaan met de emoties en het verdriet een plaats te geven. We gaan aan de slag om de assertiviteit (zeg wat je wilt zeggen) te vergroten. Kinderen komen soms alleen, of met broers of zussen. Soms vinden ze het prettig in een kleine groep tijdens een workshop met kinderen van gescheiden ouders te praten en ervaringen te delen. Hier merken ze ook, dat ze niet alleen zijn in hun verdriet en dat ze verdrietig mogen zijn. Indien nodig ben ik ‘de stem van het kind’ naar jou en je toekomstige ex en verwoord de gevoelens.

Hoe goed jij je scheiding ook probeert te regelen, het belang van kinderen moet hierbij altijd voorop staan. Leer ze dat verdriet mag en dat ze ook hulp mogen vragen. En leer kijken door de ogen van jouw kind, als jij vindt dat het belang van je kind echt het belangrijkste is.

Tekst geschreven door Marloes Andriessen Kinder- en Jongerentherapeut

Wilt u meer informatie of kennismaken met Marloes bezoek dan haar website: www.marloesandriessen.nl

Vraag nu een gratis vrijblijvend informatiegesprek aan Afspraak maken
Professionaliteit

Veel ervaring en kennis van alle aspecten rondom scheiding, financiën, ouderschap, verliesverwerking.

Maatwerk

Iedere scheiding vraagt eigen oplossingen op maat, wij denken met u mee. Ook onze prijsafspraken zijn maatwerk.

Menselijkheid

Wij leiden u met respect voor de belangen en gevoelens van u beiden door het scheidingsproces heen.

Alle rechten voorbehouden © 2018 Disclaimer Algemene voorwaarden
nmi nmi tbv